våra plattformar

STÖD MED LÄXOR/SKOLA/SKOLKONTAKT:

Direkt genom att man träffas eller via chat (msn, fb etc) kan ungdomarna få hjälp med läxor men även med kontakten med skolan. Tillsammans med skolorna försöker vi hitta lösningar för ungdomar som av olika skäl vill ge upp.


PROGRAM SAMTALSSTÖD:

Vi har erfarna, engagerade och utbildade medarbetare som samtidigt är grannar och en del av Råslätt. Då är det mindre stigma att be om hjälp. Dessutom har vi hög kulturkompetens och kontakter med familjer och olika myndigheter vilket gör att vi kan stödja utan att dela upp livet i olika sektioner.


PRIVAT ÖVNINGSKÖRNING:

För de som inte har nån att köra med (framförallt invandrartjejer). Många ungdomar och särskilt tjejer skulle aldrig få körkort om vi inte ställde upp med ideellt arbetande handledare som övningskör med dem. När man kör får man också möjlighet att prata om skola, livet, jobb, framtid och personliga saker. Dessutom kan den som sköter tider och annat bra använda handledaren som referent vid jobbansökningar – en mkt viktig sak när många saknar starka nätverk.

LEDARSKOLA FÖR TONÅRINGAR:

Ledarskola för tonåringar som är goda föredömen och har positivt inflytande på andra De som redan är bra föredömen och påverkar andra bra, kan söka till vår ledarskola där man är med vid 6 kurstillfällen om ledarskap, barn- och ungdomsskydd, att bygga självförtroende, gränssättning mm. Sen tar ungdomarna ansvar för olika delar av våra program eller för att utveckla nya eller gamla saker. Detta påverkar många andra då dessa ungdomar blir ännu tydligare förebilder.

BYGG CV:

Under många år har vi jobbat med Bygg CV, som inte bara handlar om hur man skriver ett bra CV utan också hur man kan börja bygga upp sitt CV genom olika engagemang, kvälls- och helgjobb etc. Sommarprao och feriepraktik är också vägar in på arbetsmarknaden, när de används rätt. I samverkan med arbetsgivare, Jönköpings kommun och andra ideella organisationer erbjuder vi ungdomar en heltäckande väg till arbete från och med att man slutar årskurs 8. Programmet har varit mycket effektiv i att hjälpa många till arbete.

LÄMNA KRIMINALITET OCH DESTRUKTIVA BETEENDEN:

Alla ungdomar över 16 år som kommer till vår verksamhet måste skriva ett avtal om att komma bort från kriminalitet och destruktiva beteenden och bla att respektera yngre ungdomar och tjejer. Vi följer sen upp detta på olika sätt och jobbar mycket med samtal och framförallt alternativ till det destruktiva. Jobb, skolstöd, personlig utveckling, ledaransvar, stödpersoner och hjälp med myndighetskontakter är alla delar i detta program.

KATALYSATOR OCH RESURS:

Underground har allt mer blivit en efterfrågad resurs för kommuner utbildningar och organisationer i deras arbete med ungdomar. Vi erbjuder föreläsningar och studiebesök, coachning och hjälp att starta upp lokala ledarskolor. När vi gör detta medverkar ungdomar som själva gått igenom våra olika program och kommit vidare. Vi har idag förfrågningar och besök från hela Sverige och hela Europa. Detta program är det enda som vi tar betalt för efter principen att i Underground jobbar alla gratis, men när vi jobbar åt andra tar vi betalt för att frigöra resurser åt de som mest behöver vår hjälp.

För att komma i kontakt med oss och ta del av våra resurser se avsnittet "Kontakt"

RELIGIÖST RESURSTEAM:

Vi har ett religiöst resursteam med bla imamer, präster, pastorer, pedagoger mfl som är kunniga både i religion och samhällsfrågor och som har det gemensamt att de har ett stort förtroendekapital långt utanför sina egna kretsar. Teamet finns som resurs för ungdomar, familjer, skolor, myndigheter mfl och verkar för mänskliga rättigheter på olika sätt. Vi motverkar hatbrott och diskriminering pga religion och att dessa brott ska utredas. Vi jobbar mot religiösa motsättningar och alla former av religiös extremism. Tillsammans jobbar vi för att använda både religiösa och andra argument. Genom förankring och kompetens både i samhällets olika sammanhang och i religionerna når vi lättare ungdomar och familjer och vi erbjuder en bredare kompetens och en friare ställning än vad myndigheter kan göra. Som i många andra frågor handlar det också mer om VEM som säger nåt och inte bara VAD som sägs. Relationer och förtroendekapital är avgörande och tillsammans når vi långt med detta.

Läs mer om vårat resursteam

DEMOKRATI OCH SAMHÄLLSINFLYTANDE:

Vi jobbar på många olika sätt med demokrati och samhällsinflytande. Dels tar vi upp samtal och diskussioner i olika grupper, ofta i samverkan med andra aktörer. När ungdomar blir diskriminerade eller utsatta jobbar vi tillsammans med dem och deras familjer för att få rättvisa. Det kan innebära att vi måste utmana maktstrukturer, tjänstemän, myndigheter, politiker och andra. Det kan innebära att vi driver frågor rättsligt och samarbetar med media för att lyfta fram orättvisor. Genom detta vill vi först och främst få rättvisa men också visa unga människor att det är mer effektivt att slåss för rättvisa på det här sättet än genom destruktiva attacker på samhället.